Maatregelen coronavirus

Hou je aan deze zes basisregels:

 1. Was en ontsmet je handen geregeld
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare personen
 4. Hou minstens 1,5 meter afstand
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Algemene informatie

Op www.info-coronavirus.be en op de website van het crisiscentrum staat alle officiële en recente informatie over de coronacrisis en antwoorden op veel gestelde vragen.

Op de hoogte blijven van nieuwe maatregelen en verwittigd worden bij crisissituaties? Schrijf je in op BE-alert.

Heb je hulp nodig?

Update 08/01/2021

Het Overlegcomité nam volgende beslissingen:

 • Verplicht thuiswerk blijft aangehouden. Er komen meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn.
 • Niet-essentiële reizen blijven ten zeerste afgeraden. Er komen meer controles op het naleven van testing en de verplichte quarantaine na een niet-essentiële reis. Ook de controles van het terugkerend reisverkeer over de weg zullen worden opgedreven. De huidige regels voor reizen zullen gelden tot zeker na de Krokusvakantie.
 • Sneller vaccineren. Het Overlegcomité vraagt de Taskforce Vaccinatie om het vaccineren te versnellen en efficiënter te maken. Het nieuws over de verdubbeling van de Europese aankoop van vaccins van Pfizer en BioNTech is in dat kader van bijzonder belang.
 • Meer testen. De ministers van Volksgezondheid en de Taskforce Testing krijgen de opdracht om binnen de huidige testcapaciteit het aantal PCR-testen en antigeentesten op te voeren.
 • Waakzaamheid in het onderwijs. Extra aandacht moet gaan naar het respecteren van de sanitaire maatregelen en het respecteren van de quarantaine van schoolgaande jongeren, in het bijzonder voor schoolgaande jongeren uit onze buurlanden die een minder gunstige epidemiologische situatie kennen.

Lees meer op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-overlegcomite-doet-tussentijdse-evaluatie-en-bevestigt-bestaande-regels 

Opgelet: extra, strenge maatregelen in Wemmel

 1. Mondmasker verplicht in de schoolomgevingen
 2. Samenscholingsverbod na 22u: max. 1 persoon
  • Dit geldt op het Wemmels grondgebied
  • Gezinsverband is geen samenscholing

Een overtreding van het lokale, strengere, samenscholingsverbod wordt bestraft met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en met een geldboete van 26 euro tot 500 euro, of met één van die straffen alleen.

Vaccinatie

In december 2020 is België gestart met de vaccinatie tegen het coronavirus. Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor elke burger. Meer informatie vind je op www.info-coronavirus.be of www.laatjevaccineren.be

Mondmasker

In de provincie Vlaams-Brabant blijft het verplicht om een mondmasker bij je te hebben als je de deur uitgaat. Het dragen van een mondmasker is verplicht in Vlaams-Brabant op bepaalde openbare plaatsen (markten, kermissen, evenementen, recyclageparken en alle voor publiek toegankelijke gebouwen), alsook voor toeschouwers bij sportactiviteiten. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden deze verplichtingen niet.

Het is belangrijk om afstand te houden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden? Gebruik dan een mondmasker om elkaar te beschermen.

Coronalert

Je kan in de app stores Coronalert downloaden, het nieuwe instrument in de strijd tegen Covid-19. Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Ook voor contacten die je niet persoonlijk kent. Coronalert draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Download nu

Gepubliceerd op vr 08 januari 2021