Levende Bibliotheek

De levende bibliotheek is op zaterdag 4 februari doorlopend open van 10u tot 13u in de bib van Wemmel. Ontdek er hier alles over.

Wat is een Levende Bibliotheek juist?

Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je deze keer geen papieren boeken, maar echte mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Zij delen graag hun verhaal met jou. 

Hoe werkt het?

Op basis van een korte inhoud kies je een boek. Vervolgens maak je tijdens een gesprek van 20 à 30 minuten kennis met de mens achter dat verhaal. Een bibliothecaris zorgt ervoor dat het uitlenen vlot verloopt.

Praktisch:

De Levende Bibliotheek is op zaterdag 4 februari doorlopend open van 10:00 tot 13:00 uur in de bib van Wemmel. 

Deelnemen is gratis en je hoeft niet op voorhand te reserveren. Kom dus gewoon de dag zelf langs in onze bib! 

Onze 'levende boeken':

Sami bouwt een leven op in België (NL)

In Syrië had Sami een goede baan en een mooi leven. Maar de oorlog veranderde alles. Een leven opbouwen in een nieuw land is voor jonge mensen niet makkelijk, maar voor iets oudere mensen is het nog moeilijker. Sami staat voor heel wat uitdagingen: een nieuwe taal leren, een geschikte baan vinden, nieuwe mensen ontmoeten,… Sami houdt van het leven en wil hier net zo succesvol worden als in zijn eigen land.

Hanna haalt kracht uit het geloof (NL/FR)

Hanna laat in haar hart kijken en vertelt over hoe haar persoonlijk geloof een belangrijke rol in haar leven speelt.  Speciaal voor lezers die om wat voor reden dan ook het idee hebben, dat er meer is tussen hemel en aarde. Maar ook personen die dat idee niet hebben, zullen verbaasd zijn wanneer ze dit levend boek lezen.

Natacha plukt de dag (NL/FR)

Op jonge leeftijd verloor Natacha reeds veel: dierbaren, gezondheid, werk,… Toch verliest ze nooit de hoop.  Hoop dat ondanks intens verlies en gemis, fysieke beperkingen,... ze altijd zelf haar leven zin en betekenis kan geven. Deze pijnlijke verlieservaringen hebben haar gemaakt tot wie ze nu vandaag is. Haar verhaal is een ode aan het leven

Sabiha groeit op tussen twee culturen (FR)

Sabiha laat je kennismaken met haar Marokkaanse achtergrond. Ze laat zien wie ze is. Tegelijk pleit ze ook voor een open communicatie tussen de verschillende culturen. Ze vindt het belangrijk dat mensen zich integreren. Als ze dat niet kunnen, bestaat het risico dat ze hun cultuur en zichzelf kwijtraken.  Het is waardevol wanneer personen met verschillende culturele achtergronden met elkaar communiceren.

Mariet over leven voor en na de oorlog (NL)

Het leven van Mariet voor de oorlog verliep goed. Ze bezat een mooi huis in Syrië, deed haar job graag en hield veel van haar familie en vrienden. Mariet had alles, tot de oorlog alles kapotmaakte.  Ze verloor haar huis, haar vrienden, haar werk en haar land. Ze kwam naar België en moest alles opnieuw opbouwen: een nieuw huis, werk, taal en mensen.  Makkelijk was het niet, maar Mariet is een doorzetter.  

Erik overwint een kille jeugd (NL en FR)

Vanaf de kleuterklas werd Erik geplaatst in een tehuis. Hij werd er liefdeloos opgevoed en emotioneel verwaarloosd. Tegelijk leed hij ook onder fysiek en psychisch geweld. Op heel jonge leeftijd werd Erik depressief, angstig en wantrouwig tegenover de mensen en de wereld. Hij moest zich dubbel bewijzen alvorens hij wat positieve feedback of vriendschap kreeg. Zijn aansluiting bij de lokale voetbalploeg en de liefde voor muziek waren zijn eerste stappen naar herstel. De weg liep ook langs diepe dalen: drank, drugs, afkicken, hervallen, dakloos… Maar Erik besloot om het leven opnieuw aan te gaan. Hij ontdekte dat hij zijn ervaringen kon inzetten om anderen te helpen.

De Levende Bibliotheek is een initiatief van Avansa Halle-Vilvoorde en de bib van Wemmel. Meer info over dit event vind je ook op de website van Avansa Halle-Vilvoorde.

Gepubliceerd op vr 06 januari 2023

Openingsuren en contact

Bibliotheek

adres
J. De Ridderlaan 49
1780 Wemmel Opgelet: gewijzigde toegang. Volg de borden 'Bib': - aan J. De Ridderlaan 53, naast de kerk - tegenover Prins Boudewijnlaan 15, naast de hondenweide.
tel.
02/462.06.20
e-mail
bib@wemmel.be
website
bib.wemmel.be