Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Echt of nep? Laat je niet misleiden!

Een interactieve tentoonstelling rond nepnieuws in Bib Wemmel, een ludieke quiz en een mooi aanbod aan lezingen in de regio.

In tijden van internet en sociale media is de manier waarop nieuws wordt gemaakt en verspreid grondig veranderd. We worden geconfronteerd met een overvloed aan informatie en tegenstrijdige berichten, die zich razendsnel verspreiden. Nepnieuws verstoort het publieke debat, polariseert en ondergraaft de geloofwaardigheid van traditionele nieuwsmakers. En terecht stellen we ons de vraag: wat kan ik nog geloven? De bibliotheek helpt je om klaar te zien!

In onze regio lanceren de bibliotheken in het voorjaar 2020 een project rond misleiding en desinformatie. We willen inzicht bieden in de strategieën van desinformatie én handvaten aanreiken om misleidende berichten te ontmaskeren.

In februari vind je in de bib van Wemmel een interactieve tentoonstelling die je laat ervaren hoe misleiding werkt. Je ontdekt hoe cijfers, beelden en taal worden gebruikt om jou bewust op het verkeerde been te zetten. De tentoonstelling kan je bekijken tijdens de openingsuren van de bib.

Wil je jouw kennis verder verdiepen? In maart kan je deelnemen aan de fantastische 'Fake News Quiz'! Verwacht je aan ludieke opdrachten, scherpe vragen, een open groepsgesprek en tips die je op weg zetten om de strijd aan te gaan met desinformatie.

Tenslotte kan je bij onze buurgemeenten terecht voor een mooi aanbod van rendez-faux met experten en journalisten. Zij benaderen desinformatie vanuit een andere invalshoek en geven je de meest recente stand van zaken in het onderzoek.

Gepubliceerd op do 23 januari 2020